Monday, May 3, 2010

LUPA!! ALPA!!

Salam Mujahid Salam Mujahidah

Sepanjang saya mendiamkan diri, macam-macam berlaku. Bertanya pada diri, kenapa jadi begini? Bertanya pada hati, kenapa perlu begitu? Bertanya pada iman, jawabnya: Kerana KITA manusia yang alpa.

Melihat kepada perkembangan dunia IT sekarang, jika dilihat dari sudut duniawi, kita memang sudah berjaya. Sehingga sekecil-kecil budak sudah tau menggunakan computer. Sudah tau apa itu Facebook, Blogspot, Online. Yang dewasa sibuk mencari teman, yang kecil tenggelam dengan dunia game. Benar, siapa saja akan tenggelam dengan keseronokkan online. Sampai berJAM-jam mengadap computer,laptop dan seangkatan dengannya. Dengan kemudahan handphone yang dapat wifi, kesana kemari ONLINE je. Bukan salah kemodenan, tapi salah kita yang tak tau guna untuk kepentingan. Sehingga di facebook sekarang bermacam-macam isu yang dibangkitkan sehingga ada hamba Allah yang alpa ini, menggunakan facebook dan mengapi-apikan ISLAM. Bila manusia terlalu pandai pun susah juga, mereka gunakan "KEFAHAMAN" mereka tentang Islam untuk memutar-belit-kan kefahaman asal.

Allah berfirman: " Barang siapa berpaling dari pengajaran Tuhan Yang Maha Pemurah ( Al-Quran), kami akan adakan baginya syaitan yang menyesatkan maka syaitan itulah yang menjadi teman yang selalu menyertainya dan sesesungguhnya syaitan-syaitan itu benar-benar menghalangi mereka dari jalan yang benar dan mereka menyangka mereka mendapat petunjuk"
(Surah Al-Zukhruf 43: Ayat 36-37)

Ku urut hati-hati yang membengkak, ku tepis jurai-jurai yang menitik, ku pohon padamu Ya ALLAH, Tuhan sekalian alam, selamatkan hamba ini, ibu bapa, adik -beradik, kaum keluarga, guru-guru, sahabat-handai, dan umat Islam yang lain, jangan Kau murka akan kami, jangan Kau berpaling dari kami, kami ingin menikmati IMAN yang tak mungkin dapat menandingi nikmat yang lain yang Kau kurniakan.

Kenapa kealpaan ini kita julang? Kasihan hati-hati kita yang rindu akan Tuhannya. Sakit roh-roh kita yang mahu dekat dengan Tuhannya. Jangan dizalimi jasad-jasad kita yang sememangnya dekat dengan Tuhan. Jauh disudut hati kita Allah jua yang kita cari pengakhirannya. Mata-mata kita rindukan airmata penyesalan, lidah-lidah kita rindukan KALAM ALLAH, hati-hati kita memberontak kecil disudut sana kerana kecintaan kepada ALLAH. Katakan kita benci penghina-penghina Allah SWT, bencikan mereka-mereka yang menghina Nabi Muhammad SAW yang menjadi utusan Allah kepada kita. Kenapa kita lupa kecintaan Nabi kepada kita? Kenapa kita lupa kepada Allah yang selalu memerhati kita? Tidak malukah kita Allah melihat kekejian, kezaliman, kebodohan kita? Diciptakan akal untuk berfikir. Allah tidak pernah membeza-bezakan kita, kenapa kita membangkit-bangkit tentang keadilan kalau kita tidak adil dengan pencipta kita? Persoalan demi persoalan. Tapi hati kita masih kering, masih layu.

Gunakanlah anugerah Allah yang tidak ternilai itu pada jalan yang sewajarnya. Berpada-pada untuk semua kebaikkan. Kesan yang ada pada hari ini adalah apabila kita berlebih-lebih. Dan juga kerana kita tak pandai nak bersyukur. Selalu nak meminta-minta. Situasi ini ada dimana-mana. Kerana kita selalu anggap sesuatu perkara itu remeh dan temeh, maka kita lihatlah akibatnya. Ada duit nak bagi satu dunia tau. Ada duit nak makan BEST2. Kesal dengan sikap manusia, yang suka nak menunjuk-nunjuk dengan apa yang mereka miliki. Kalau sekali-sekala nak menikmati kemewahan, memang tak salah, tapi jangan melampau-lampau. Kita kena berpada-pada. Semua nak. Semua nak bolot. Semua nak sapu. MANUSIA~~~~

Hati kita hitam kerana kita selalu beranggapan benda kecil tak emmeberi kesan. Bila dah terlampau banyak kumpul benda kecil tu, maka besarlah ia. manusia, manusia, manusia, seruan apa lagi saya mampu, hanya dengan tulisan inilah, harap-harap timbullah sedikit kesedaran. Allah tak pernah lupakan kita, jadi mengapa kita sanggup melupakanNYA? Bukan sekali kita lupa kepada ALLAH, tapi berkali-kali. MasyaAllah.

Manusia BISING bila manusia-manusia menghina pemimpin kita, menghina RAJA kita. Lupakah kita mereka itu juga HAMBA ALLAH YANG MAHA ESA! Mereka juga manusia-manusia kecil seperti kita cuma Allah memberi dugaan kepada mereka dengan pangkat dan harta yang mereka miliki! BANGUN UMMAT NABI MUHAMMAD! BANGUN! Buka mata kita. Kenapa dibiarkan manusia JAHIL itu mengutuk PENCIPTA KITA, PEMILIK MAKHLUK SEKALIAN ALAM? Ya Allah kudrat hamba ini tidak seberapa untuk menghalang kejahilan mereka. Kudrat ini terlalu kecil dimata dunia. Hati ini sakit melihat mereka bermain-main dengan NAMAMU yang hamba CINTA. Tangan ini menggengam bara yang tiada harga di mata dunia melihat CERCAAN mereka terhadapMU. Ya ALLAH perkenanlah doa-doaku, doa-doa hambaMU yang sakit melihat kejahilan dunia.Kekejaman dunia. Kepahitan dunia.

Cuba langkah kehadapan, ayuh sama-sama ringankan hati, ringankan lidah, ringankan tangan,

Lihat DISINI

Lihatlah bila "kepandaian" disalah guna!
 

Blog Template by YummyLolly.com - Header made with PS brushes by gvalkyrie.deviantart.com