Saturday, August 6, 2011

Update update

Assalamualaikum :)

Lama sangat aihh tak update.
Memang malas sangat plus, takda idea sebenarnya.

Arr.
Dah dua minggu sakit mata.
Dah dua minggu jugak asyik meraba-raba mata nak tengok barang masa kerja.
Time solat, rasa nak terkeluar biji mata masa sujud.


Btw,
Dah masuk minggu kedua puasa lah. :D
Tak lama dah nak raya.
Jangan la liat sangat nak puasa kan anak-anak.
Puasa rajin-rajin.

Cuti dah 7 bulan dah.
Masa mula-mula cuti macam-macam rancang nak diet.
Eh, gedik!
Dah nak abes cuti bukan makin kempis.
Kempis nafas adalah sebab dah naik berat kan.
Grr~
Pagi raya jangan nangis la kalau tak muat baju raya.
Durr durr durr!

P/s: Selamat Menyambut Bulan Ramadhan bulan penuh keberkatan ini. Selamat hari raya juga. Selamat menyiapkan diri masuk belajar balik. Otak dah karat sana sini dah.


@SKTM2 :)

Sunday, May 22, 2011

Bidadari Ungu

Assalamualaikum :)

Entry ni aku nak share satu program yang di anjurkan oleh nisa' besut baru-baru ini.
Aku ditugaskan untuk jadi emcee itupun nasib baik masa teman kak dhamina tempah dewan, aku tengok check list and nama aku dalam emcee. =.="
Masa tu dah berkerut-kerut da.Ya lah, aku ni mana pandai bercakap depan orang.Hoho!
Lagipun dah lama tak handle program.Dah lama tak bercakap depan orang.So susah nak bercakap.
Balik-balik dari tempah dewan terus aku tanya kakak aku.Sebab aku yakin, tu mesti angkara dia.
Kannnn.Memang betul pun.Selepas berbincang akhirnya aku setuju.LOL.Nasiblah suruh aku.Memang tersasul-sasul.Segan sangat aih.
Tapi tak kisah lah.Program ni memang best sangat.
"Nak cantik guna uniform acuan Al-Quran"
Memang peserta pun teruja dengan penyampaian ustazah hanifah.
Ustazah memang bersemangat habis dan sangat menyegarkan setiap ucapan beliau.
Oh, aku duduk dengan anak dia.Aww.Hanan Aqilah namanya.COMEL sangat.
Macam anak orang putih.With her curly and brownish hair.
Sangat cute dan baik dan pandai bawa diri.
Untuk kali ni, kita nak share gambar je.
Next entry, kita sharekan input-input dari sana.

chicken dance jap

Ustazah Hanifah :)

Event Manager :P

Hanan Aqilah and the AJK :)

Energetic :)

Para ibu jugak datang :)

Hanan Aqilah, adorable kid :)

And lastly my dear wina :D

Thursday, April 28, 2011

Random activities at home :D

Assalamualaikum and Happy Friday,penghulu segala hari, hari yang penuh rahmat, selawat ke atas junjungan kita, Nabi Muhammad SAW.

Perh tajuk nak bergedik-gedik tulis english padahal aku nak tulis bahasa baku tiada yang lebih baku melainkan bahasa kebangsaan, bahasa melayu ya anak-anak murid.

Kita ambil mood sikit nak jadi guru kan.(hehehe)! Main-main sahaja.Tapi aku pun memang nak ambil ujian MedSi hari sabtu ni.So survey jugak macam mana bentuk soalan.Soalan berjumlah 300 dalam masa sejam.Heh, harap lepas!Okela, sebenarnya aku dah ditahap keboringan yang melampau berada dirumah. Sudahlah menjadi body builder kat rumah.Nak bersukan or bersenam?Seminggu buat, berminggu-minggu aku stop.Puasa pun macam tu.Seminggu berpuasa, lepas tu dah tak puasa-puasa.

Apa yang best, semua ada kat rumah, kecuali adik aku yang bongsu sebab dia duduk hostel jauh dari rumah.Haha!Ni pun nasib baik minggu ni dia balik, tu pun sebab dia ada latihan daerah untuk tennis.Yang sakit hatinya, bila dia balik, tempat jemuran pernuh dengan jersey dia je.Nak jemur baju lain, dah tak muat, himpit-himpit je la seharian baru kering (katanya, seminggu punya simpanna baju =.=' ).

Adik aku yang sorang lagi pulak, hari-hari online.Hari-hari mengadap laptop.Padahal dah nak exam, bukannya reti nak study.Hari-hari bergaduh, hari-hari jugaklah berlawak.Kakak aku kata, adik aku yang nombor tiga ni, kalau masuk raja lawak mesti dapat juara.Haha!Tapi sumpah, memang boleh jadi juara.Tak berguling-guling kami ketawa, memang tipu la.Tapi dia ni jugak makhluk paling malas kat rumah.Kadang-kadang sampai wrestling sebab dah geram sangat.Tapi yang bagus, adik aku ni tak kedekut macam adik aku yang bongsu dan jugak aku :P Haha!Boleh je setakat nak pau beli kredit ke, minum-minum ke, makan-makan ke, kira rajin jugak lah meringankan beban aku bab-bab tu.

Kak long pulak takda minggu ni.Pergi KL sebab nak ke pesta buku.Dan-dan boleh la cari-cari kain baju kurung untuk baju raya kat jalan tar tu.Hehe!Yang ni pulak maharaja pencari pasal.Eeeee!Ada je dia nak buat orang marah.Bila orang marah, dia kata orang lain yang buat dia marah.Haha!Sementara kak long ada, kami adik-beradik ada la driver untuk dihantar kesana-kemari.Paling tak pun, boleh lah kami paw duit dia buat beli aiskrim sundae!Hoho!Bukan aiskrim je, macam-macam da.Haha!Kakak aku ni, kalau untuk adik-beradik, takda la dia berkira sangat.Dari zaman dia duduk matrik, sampai la dah kerja, selalu beli barang untuk family.T-shirt labuh aku, semua kak long beli.Satu pun takda hasil duit aku.Haha!Jubah pun sama.Tak kak long yang beli, mesti ayah dan ummi yang kasi.Bertuah aku :P

So, boringkan life buat masa sekarang.Jadi bibik je dekat rumah.Dah naik kasar dah tangan!Baru anak dara.Lepas ni borong lotion balik.Nak update blog pun takda idea sebab tak keluar rumah.Kalau keluar pun sebab kerja komuniti.Dah hitam legam berjemur dekat padang selama dua hari.Bila capture gambar dengan wina, dah nampak macam tahi bintang.Eh, bukan, tahi cicak.Cess!Apa-apa jela, wish me luck for MedSi this Saturday :) Meet me at Tg Mahmud School :)



"If I had a flower for every time you made me smile and laugh, I'd have a garden to walk in FOREVER :) "

Friday, April 1, 2011

Happy birthday dear :)

Assalamualaikum :)

People,
Today is 2nd of April.

People,
Today is my birthday.

People,
I'm 20 :)

People,
I'm so happy being here.

People,
I'm grateful to live until this long.

People,
I'm nearer to death.

People,
Thank you for being a part of my life.

People,
I love you :* to death!

People,
Thank YOU :)

Oh Allah,
GOD The Almighty,
Bless me and my family,
Thank you for giving me chance to be here,
Thank You for letting me have a great families, friends and great life.




Tuesday, March 29, 2011

Bimbang sangat ke?Siapa lebih utama?

Assalamualaikum :D

Lama tak menulis.Nak kata busy, takda lah busy sangat pun.Apalah nak buat.Kerja pun tak sepanjang cuti ni.Duduk rumah je.Dah boring sangat, berasap lah dapur aku kerjakan.Semua orang dalam rumah ni, dah bising sebab asyik kedapur je.Woit, kuat bina badan cuti ni.Tension-tension.Baru anak dara.Ayah aku pun dah bising.Malu weh.Kalau mak aku ke, kakak aku ke, macam tak hairanlah sebab orang perempuan memang lah bimbang kan?Ni ayah aku, for sure la malu.Keh2!

Itu baru intro.Sebenarnya aku nak ketengahkan beberapa isu yang dah lama aku fikir, aku tengok dan selidik.Pernah korang tanya kawan-kawan, macam mana mereka lihat kita?Korang pernah komen pasal kawan macam mana korang lihat dia?Korang tak paham ek?Meh nak story.Layaaan!

Al-kisahnya, aku bercakap dengan member(L bukan nama sebenar) aku, perbualan ini berlaku bila ada seorang member(P bukan nama sebenar) komen tentang (Z bukan nama sebenar) tentang pakaian yang dipakainya.Neutralkan minda anda sekarang dan sila masuk mood oke? Z memakai blouse labuh sehingga lutut, berseluar slack, dan bertudung sempurna menutup dada dan bahagian punggung.P mempertikaikan pakaian yang dipakai Z sebab baginya seseorang yang bertudung begitu tidak patut memakai pakaian seperti Z.Z memang seorang yang akur dan hanya diam dan akur dengan P.Alhamdulillah.



So mulalah perkongsian.Aku cakap dengan L bahawa aku rasa Z tak salah pun.P jugak tak salah.Z bukan mendedah aurat.Pakaiannya lengkap tertutup malahan langsung tidak menampakkan susuk tubuh jugak tak nipis.Berstokin dan bersarung lengan.Cuma bagi P, lebih elok berpakaian yang lebih baik.Tapi L tiba-tiba bengang." Kau kenapa tiba-tiba sensitif ni? (dalam hati:terasa ke?)",tanya aku.L "bukan terasa.Kenapa p nak malukan Z macam tu.Kalau dia baik, baiklah.Z bukan seksi pun.Sentap aku!Aku memang tak kisah pakai macam mana selagi mak aku tak kata pakaian aku ni menjolok mata.Asal kita selesa dan jujur dengan diri sendiri, oke lah!" Aku pun bermonolog dalam hati "Patutlah macam tu pakaian kau.Hmmm.Kau salah L."


Siapa yang kita nak ikut?Apa yang Allah suruh, atau apa yang mak kita cakap?Kenapa mak awak tak marah awak pakai pakaian macam tu?Adakah mak awak kurang belajar, atau awak yang kurang menuntut ilmu?Siapa salah?Mak awak ke yang tetapkan aurat kita sampai mana?Eh, no wonderlah ramai yang macam tu sekrang.Yang kurang pasti aurat kat mana.Bukan dorang tak tahu ye, tapi dorang kurang pasti belah mana aurat dorang.

Patutlah orang sekarang macam tu.Tengok sana, situ terdedah.Tengok situ, sana terdedah. Pernah duk borak-borak, dorang cakap "Mak aku mesti marah muka aku dah tumbuh jerawat." "Mak aku mesti marah badang dah naik 2kg." "Mak aku mesti marah beli baju warna-warna suram ni" Eh eh eh. Meh aku pulak yang bertanya " Mak kau tak marah baju kau ikut size body adik kau? Mak kau tak marah ke kau keluar malam-malam dengan lelaki? Mak kau tak tanya ke, kau pakai tudung tutup dada tak? Mak kau tak marah ke kalau baju kau nipis sampai semua boleh tayang? Mak kau tanya tak solat cukup ke tak? Mak kau cakap tak, anak, jaga solat jaga aurat, jaga hubungan dengan orang, berkawan dengan orang-orang yang baik?" Ada tak mak kau marah? Kesianlah kalau mak kau tak marah.Mak kau boleh marah tak jaga makan sampai naik jerawat, naik badan, tapi perihal kau untuk akhirat, mak kau tak kisah.

Fikir-fikirkanlah wahai rakyat jelata.Tak nampak lagi ke amaran-amaran yang Allah bagi?Tak takut ke hidup kita ni dah tak lama.Paling lama hidup pun 40-80 tahun.Tapi tak takut ke, seksa kubur yang lama, hari perhitungan yang satu hari disana bersamaan ribuan tahun di dunia.Eh, tak takut ke?Mak kita memanglah seorang yang perlu kita hormati, mungkin zaman mak kita, takda orang nak ajar agama dekat dia.Tapi kita zaman sekarang ni, kat mana-mana orang ajar pasal agama.Kenapa nak menafikan yang hak?Siapa cakap yang lepas kita dah baligh mak ayah kita tak tanggung dosa kita?Dorang pun turut sama berdosa sebabnya dorang yang berhak mendidik kita.Korang tak kesian ke dekat mak ayah korang?Tak takut ke dorang yang kena seksa kalau dorang dah meninggal?Doa yang dorang harapkan dari kita, tapi kita lupa dekat dorang.Sedih aku bila tengok ulangan ImamMuda 2010, seorang perempuan kena tangkap khalwat dengan pasangan dalam kereta dekat tempat gelap.Lepas tu, bila ditanya, rupa-rupanya ayah dia dah meninggal.Weh, menitis air mata, anak buat macam tu bila ayah dah takda.Kata sayang mak ayah, tapi apa kita buat?



Pandanglah sekeliling kita, lihatlah anugerah yang ada, mohonlah ampun, anda mampu mengubahnya. :) Maaf kalau terkasar.Kadang-kadang perlu keras untuk orang yang dah tahu, tapi nak menafikan.Kalau tak tahu aurat, itu tipu.Dari tadika sampailah form 5, kita belajar agama.Salam :)

Pesanan terakhir with love :)


Monday, March 7, 2011

Si Tanggang dan Batu Belah Batu Bertangkup


Assalamualaikum. :)

Selamat Pagi (sekarang:10.28am) dan petang dan malam bagi yang baca selain dari waktu pagi :) Apa mimpi aku pagi-pagi cakap pasal Si tanggang dan batu belah batu bertangkup ni?Saja, tadi aku belek album family masa kecik-kecik.Gambar brutal aku masa kecik-kecik.Hari tu pun ada berbual dengan kakak aku pasal ni masa duk imbau zaman kecik-kecik.Tiba-tiba aku teringat yang dulu mak aku selalu ceritakan kami sebuah or dua buah cerita pengajaran."Bedtime Stories" orang putih kata.Hoho!




Dulu kami tidur ramai-ramai dengan adik -beradik kecuali adik aku yang bongsu tidur dengan parents aku.Tapi bila dah dekat waktu tidur, ramai-ramai duk bertenggek atas katil ummi aku sambil dengan cerita.Kitorang selalu dengar cerita sedih je.Hehe.Mak aku peminat cerita si tanggang dan batu belah batu bertangkup.Ni memang cerita kegemaran mak aku.




Kami empat orang baring tepi ummi aku sambil dengar cerita dia.Kalau bercerita pasal batu belah bertangkup, mau menangis kami dengar.Si pencerita pun turut menangis sama.Mungkin si bonda didorong perasaan rindu dengan arwah mak dia.Mak aku anak yatim dari darjah 4 lagi.Tambahan pulak masa darjah 3 mak dia dirawat jauh dari tempat dorang tinggal.So setahun mereka tak bersua.Macam tu la kot cerita mak aku.Dah lupa.Huhu!Jadi kami adik beradik selalu dengar dua cerita ni before masuk tidur.Pernah la jugak dua tiga kali pasal benda lain.Si kancil pun ada.Memang melayu betul cerita mak aku.Dongeng tapi penuh pengajaran :)

Habis je cerita, mak aku mesti tambah dengan cerita zaman kanak-kanak dia.Betapa dia cuba membenihkan rasa syukur kepada kami sebab hidup kami sangat la mewah berbandng mak aku dan ayah aku masa kecil-kecil.Mak aku kata; "walaupun masa dulu dan zaman sekarang memang berbeza sebab sekarang dah moden, tapi ambil lah yang susah supaya kita selalu bersyukur dan beringat." Betul-betul-betul.

Bila dah selesai cerita, masing-masing bawak diri masuk tidur kat bilik kami ataupun tidur je depan tv secara berjemaah.Hehe!Kecik-kecik dulu, a single bed can be three of us on it every night.Kecik nya kami time tu.Sekarang, double bed tu, nak kongsi tiga orang, mesti banyak songeh.Tak muat la, lemas la, panas la.Haha!Rindu zaman kecik-kecik :)

Oke la.Sampai sini je.Nak menonton Imam Muda 2010[ulangan :)]Sejuk hati weh! :)

P/s: Korang takda ke kenangan macam ni masa kecik.Kot-kot la taste mak kita sama.Suka cerita si tanggang and batu belah batu bertangkup.

Sunday, March 6, 2011

Bertunang :D


Assalamualaikum :)

Kawan baik saya bakal bertunang.Aww.Tak sangka kan, dalam ramai-ramai, kau akan jadi orang first.Dulu-dulu aku selalu kena tadah telinga dengar cerita cinta kau.Aku selalu kena maki hamun bila kau bengang dengan cinta hati kau.Aku kena tengok kau tendang meja bila kau marah.Nasib kau tak pernah tendang aku cuma kau pernah terbaling calculator je.Haha!Sebab kau kata, "nantidengan siapa aku nak share cerita".Ya, aku angguk dengan cepat.Aku tak paham kenapa kau boleh jadi kawan baik aku walaupun kita baik masa form TETT.Tapi, ada satu peristiwa, buat aku sangat sayang kau.Terima kasih kawan baik, kau memang betul-betul kawan yang baik.Mereka semua sibuk nak merungkai hubungan kita, padahal kita je tau kenapa kita kawan yang baik.

Kau lah satu-satu nya manusia yang tak pernah berbangga dengan apa yang kau ada.Kau lah satu-satunya manusia yang selalu tegur aku bila aku salah, kau jugak yang mintak aku marah kau bila kau buat salah.Aku tahu kau nakal.Tapi aku bangga dengan kau sekarang.Kau dan aku tahu kisah silam kita dulu.Aku bangga dengan kau, dan aku terharu bila kau turut merasa bangga dengan aku.Kita bukan "kita" yang dulu.Tapi persahabatan kita tidak salah.Aku bangga dengan kau kawan baik!Siapa kita masa silam kita, yang penting apa kita masa sekarang dan masa hadapan :)

Aku terharu dengan mesej kau.Aku terharu dengan cerita-cerita kau.Aku terharu dengan setiap bicara kau.Dan aku rasa kelakar, rupanya kita sudah membesar.Eh kita dah 20 laaa.Tapi aku adik kau even hanya 2 hari lebih muda.Haha!Aku gembira lihat kau gembira.Aku doakan perancangan kau mendapat izin dari Allah.Aku pasti, disebalik kesuraman masa lalu, Allah nak hadiahkan kau bunga hari ni.Tapi panggilan mummy@daddy tak sesuai untuk kau.Kan aku dah cop dari dulu lagi.Dulu kau kata nak anak-anak kau panggil kau ibu@ayah je.Kenapa sekarang dah tukar?Itu je aku tak puas hati.Kan aku dah cop aku nak bakal anak-anak aku panggil aku dan bakal husband mummy and daddy.Kau kena tukar balik.Haha! "Perlu ke?"Lagi 3 tahun kau nak kawen.Masa tu, insyaAllah, aku pun akan kenal kan kau kepada "bakal" je lagi masa tu.Aku lambat lagi kot.haha!Kita tak leh kawen tahun yang sama.Itu je janji kita yang aku tak dapat tunai.Dan disebabkan kau bertunang lebih awal dari aku, terpaksa aku kotakan janji 5 tahun dahulu yang aku akan beli hadiah untuk kau.

Kau nak apa?Periuk nasi?Pinggan mangkuk?Cadar?Curtain main room?Barang baby?Set cawan?Hehe!Kan kita dah matang.Haruslah beli hadiah melambangkan kematangan.Senang kau kawen nanti, takda la kelam kabut nak beli barang keperluan.Aku boleh hadiahkan salah satu.Oke lah.Warna tema aku combination kelabu dan pink.Disebabkan kau nak tiru aku, jadi aku bagitau je.Cumanya, aku tak tahu akan datang, kot-kot aku berubah fikiran.Haha!Kau redha je la.Siapa suruh kau tak sabar sangat.Apa-apa hal pun, tahniah kawan baik.Selamat menanti kepulangan yang dinanti.Aku pasti datang ke majlis kau.

p/s:orang terpaksa dirahsiakan kerana dia ahnya menjemput orang2 tertentu dan saudara mara sahaja.Kawen baru dia jemput semua.Tahniah kawan baik!

Tuesday, February 15, 2011

Mencari Salah?

Assalamualaikum :)

"Apa aku buat semua tak kena.Buat tu, dia kata tu salah.Buat ni, dia kata ni salah.Pakai tu, dia kata aku tabarruj.Cakap tu, dia kata aku tak zuhud.Kawan dengan orang tu, dia kata aku tak menunaikan tanggungjawab."

Hmm.Paham tak yang dekat atas tu?Susah jugak aku nak terangkan.Tapi itulah.Orang selalu je tak puas hati dengan kita.Ada je yang dorang nak kata.Ada je yang tak senang bagi dorang.Kita pun mungkin sama kan?Sebenarnya, Si A sedang meluahkan rasa hati.Dia telah dipanggil oleh Si B, dan Si B mengatakan bahawa Si A ni tak patut jadi macam tu.Katanya Si A berkawan dengan kawan-kawan yang bukan sekufu.Katanya kalau kita pakai tudung labuh, kawan kita keluar pakai baju ketat sangat-sangat, boleh jadi fitnah.Hmm, bab tu aku tak tau nak ulas.Tunggu ada idea, baru aku ulas.Tapi aku kenal A.Dengan siapa pun dia, dia tak pernah berubah.Malah dia selalu je cerita dekat aku, apa yang jadi sekeliling dia.Macam mana kadang-kadang dia takut, hati dia kering, rohani dia lapar, dia tahu apa dia buat.Dia ada cara dia.

Aku selalu ambil langkah berdiam diri.Biasanya aku dengar dan terima je apa dorang kata.Kalau benda dorang kata tak senang pada telinga aku, biasanya aku buat tak tau je.Susah nak balas balik, sebab aku memang bukan jenis yang berterus-terang.Aku suka berkias.

Bagi aku janganlah sibuk duk cari salah orang.Takkan dia tudung labuh, nak kawan dengan orang tudung singkat tak boleh?Kenapa nak pandang orang sampai nak tersembul mata?Takpa la dia nak kawan dengan siapa pun, asalkan dia tak buat benda tak senonoh.Mana tau, kalau kawan dia buat slaah, dia boleh tegur.Unless kalau dah tegur, orang tak nak terima, sekurang-kurangnya, dia berkawan ada matlamat.Korang nak pandang serong tu kenapa?Tak baik macam tu.

Suka cari salah orang ni, biasanya orang-orang yang berhasad dengki.Tak boleh tengok kesenangan orang lain.Suka nak menyakiti orang.Kalau betul dia buat salah, kenapa nak memalukan orang?Tegur elok-elok boleh tak?Kita pun bukan perfect sangat.Kalau kita baik, kenapa kita asyik pandang salah orang.Dah tu duk mengungkit kisah silam orang.Kalau dulu dia jahat, biarlah.Sekarang dia dah tak macam dulu.Sekurang0kurangnya, Allah dah uji dia dengan masa silam dia sehingga dia berubah macam tu.Bersyukurlah kita Allah tak uji kau macam tu.Kesian orang-orang macam ni.Hmm.

Selalu ingat pesan ni, "Pandang orang yang lebih tinggi daripada kita, supaya kita dapat meningkatkan diri kita, pandang orang yang lebih rendah daripada kita, supaya kita sentiasa bersyukur dengan apa yang kita miliki." Ingat, tak semua perfect dalam dunia ni, kita masing-masing sedang berusaha membaiki diri.Jangan selalu cari salah orang, pandanglah kebaikkan yang ada pada dia, supaya kita nampak kelebihan dia.Tak susah nak jaga hati orang.Nak nasihat kena ada gaya.

P/s:Apa korang rasa?Pernah berada dalam situasi macam ni?Mencari salah dan disalahkan?


Saturday, February 12, 2011

Mereka juga manusia...

Assalamualaikum :)

Selesai menyiapkan tugasan dan latihan seperti azam ku sempena balik rumah ini,tiba-tiba je tangan gatal nak menaip.Serba sedikit nak kongsi pandangan aku lepas menonton cerekarama malam ahad.Memandangkan sekarang kat rumah, of course la malam ahad satu family tidur awal, pantai timur kan bersekolah hari ahad.Makanya, tinggal lah aku sorang-sorang budget study depan tv.Walhal layan cerita sampai leleh akak.Tajuk cerekarama malam ini ialah Ampunkan Daku.*sobbing*

Drama ni mengisahkan seorang wanita yang bernama latifah.Dilahirkan daripada hubungan terlarang (wedlock) dan mengahwini seorang lelaki bernama azri.Azri merupakan anak tunggal kepada Puan Azimah dimana Puan Azimah ni sangat membenci dan memandang hina kepada Latifah ni.Hasil perkahwinan Latifah dan Azri mereka dikurniakan seorang anak perempuan bernama Khalisah. Dipendekkan cerita, mereka bercerai gara-gara Latifah sentiasa dihina oleh ibu mertuanya tetapi suaminya hanya mendiamkan diri tanpa membela maruah isteri.Bagi Azri pula, dia bagaikan berada ditengah-tengah.Diluah mati mak, ditelan mati bapak.Isk isk isk! Khalisah berusaha menjernihkan hubungan keluarganya dengan menyamar sebagai lisa, dan masuk kerumah perlindungan wanita yang bernama KEWAJA demi merapati ibunya yang mana KEWAJA adalah diasaskan oleh Latifah sendiri menggunakan duit Puan Azimah.

Memang cerita Shiela Rusli kali ini, mampu buat aku yang berjiwa kental ni menangis banyak kali.Iya lah.Sedih melihat ramai anak-anak gadis yang terkorban demi cinta.Terhanyut lantasan mainan dunia dan nafsu.Terpaksa menanggung derita dan malu tanpa ada yang mempeduli.Yang salah tetap salah, tapi anak-anak yang dilahirkan, bukan tempat melepas nafsu amarah dan dendam.Mereka terlahir hasil hubungan cinta ibunya, jadi kenapa perlu dibuang merata?Bukankan itu bukti cinta?Hadiah kepada bapa dan ibu yang buta kerana cinta.Sobsss :(

Memang tak dapat dinafikan, masih ramai yang memandang hina kepada mereka.Ayat yang biasa digunakan "Betul ke dah taubat even dah masuk rumah pemulihan, biasanya sekali buat, tentu nak lagi" Ouh, sungguh aku takut.Pernah kawan ajak pergi bantu rumah kebajikan yang bagi perlindungan gadis-gadis begini, namun aku menolak.Bukan kerana aku jijik dengan mereka.Tapi aku takut, hati ini rawan tak tentu masa.Ralat membayangi apa yang mereka lakukan, apa perasaan mereka juga takut timbul perasaan jelik tanpa diundang.Huk huk huk!

Mereka juga manusia, yang bakal bersama-sama kita pada hari perhitungan.Mungkin menjadi sebahagian daripada kita (kelompok neraka mahupun syurga) jadi mengapa kita membenci mereka?Mereka manusia yang sama yang tidak terlepas melakukan kesilapan.Apa lah hak kita menghukum mereka lebih-lebih lagi anak kecil yang tak berdosa.

Doa untuk mengelak maksiat dan penzinaan:

اَللَّهُمَّ اغْفِرْ ذَنْبَهُ، وَطَهِّرْ قَلْبَهُ، وَحَصِّنْ فَرْجَهُ

Maksudnya: “Ya Allah, ampunilah dosanya, bersihkan hatinya dan peliharalah kemaluannya”
Riwayat Ahmad no.22265


p/s:dear readers, relevan ke pembukaan rumah perlindungan bagi gadis-gadis sebegini dan juga bagi gadis-gadis yang ditipu dan juga mangsa nafsu tanpa rela?boleh kasi pandangan?

Monday, February 7, 2011

Seronok ke?

Assalamualaikum :D

Teheee :D Hari ini seronok sangat!Yeay!Kelas dah habis, quiz dah selesai dan Alhamdulillah dapat selesaikan misi dengan baik before sem selesai.So malam esok boleh lah naik bas dengan tenang.Halaman kampung dah memanggil.Balik bukan nak suka-suka, tapi nak selesaikan misi belajar untuk final examination :)

Sepanjang cuti raya cina, empat hari berkampung dekat bilik.Buat giliran hari pulak tu.Satu hari study, satu hari rehat.Tapi gaya je lebih, rehat je memanjang.Dengan cafe tak buka.Elektrik tak ada.Bergelap kami malam-malam.Satu U kami pusing cari makanan.Dan2 pulak elektrik tak ada.4 hari aku tak online dan melepas gian.=.="

Tadi lepas siap-siap quiz, semua duk pakat tanya, seronok tak cuti?Seronok tak dah habis quiz?Seronok tak NAK BALIK?Hahaha!Jangan tanya boleh?SERONOK LA BHAAAIIIII :D Maunya tak seronok.Dari semalam lagi aku senyum memanjang dah macam kera sumbang tunggu pisang disua ke mulut.HAHA!Makan pun sakan je.Macam dah tak nak datang sini balik.Nauzubillah.Taklah, mesti la aku nak complete study dulu!MESTI oke.

Tapi teruja tetap teruja.Terima kasih kawan-kawan untuk sepanjang sem ni.SERONOK oke.Rezeki pun murah sem ni.Alhamdulillah.So,sebelum berakhir sem, buat sahabat-sahabat yang sedang sibuk dengan projek final sem, selamat buat presentation.Aku dah lalui saat-saat kena hambur, kena maki, kena buat projek balik, menangis malam-malam sebab dua projek dalam masa yang sama.Dua-dua pulak projek yang memerlukan daya pemikiran yang tinggi.

Thank you sebab berjaya memaksa aku pergi AGD IntechSS, pergi rehlah di Ulu Yam dengan budak-budak terengganu, dan mana-mana yang korang berjaya jemput aku sebab aku memang tak suka keluar ramai-ramai takut ada yang lebih glamour dari aku.Ahaks!Yang berjaya belanja aku XD. HAHA!Lain kali boleh belanja aku lagi :P Dan sesi melawat gombak dimana tempat itu bakal aku pergi bersama cita-cita dan impian :D Dan tak lupa juga sebab buat aku berjaya pergi dinner hisbah ! Yeayh!

Really enjoy this semester :D

Ulu Yam :D


Dinner Hisbah Sumayyah and Humaira'


Dinner IntechSS


Red Carpet Dinner IntechSS :P



Monday, January 31, 2011

Perah otak dan juga blogger?

Assalamualaikum :)

Sekali lagi menulis entry baru.Tengah-tengah malam macam ni, internet sangat bagus.Suasana sejuk lagi mendamaikan, mampu membuat otak berputar ligat untuk memerah otak memikirkan macam mana nak ada idea menulis entry baru setiap hari.Ni hari-hari online, tapi selalu takda idea.Salute lah buat blogger-blogger yang satu hari dua tiga empat lima enam entry dorang post.Aww!

Ini membuktikan, blogger seorang yang kreatif.Susah kot nak update blog kalau takda idea nak tulis apa.Ingat senang ke?Kalau tak, dah lama follower aku ramai(haha) Memain je.Tapi betul, penulis dalam erti kata lain, sangat lah perlu menjadi seorang yang berfikiran tajam supaya sentiasa manfaatkan sesuatu disekeliling mahupun di mana saja, supaya idea yang datang daripada otak yang waras dapat ditulis dengan baik dan gilang gemilang di dada blog masing-masing.





Sekarang, kecik besar tua muda, semuanya berblogging!Ada satu blog ni, dia budak lagi.Maish berumur 8tahun kalau tak silap, dah pandai blogging.Dan apa yang dia tulis, memang sah-sahlah tak macam orang dewasa macam kita, tapi kenapa ramai yang baca dan suka blog dia?Sebab apa yang dia tulis lekat kat hati.Kata orang, bila sesuatu yang ditulis itu ikhlas, maka apa yang disampaikan nya juga akan sampai ke hati.:) Wah, bagus la.Nanti aku cari balik link budak tu.

Blog merupakan satu medan untuk kita melontarkan idea dan pandangan masing-masing.Sepatutnya sebagai seorang penulis kita perlu menerima kutukan dengan hati terbuka walaupun kadang-kadang hati akak sentap dengan apa yang dorang tulis.Nak buat macam mana, kita penulis dengan pandangan kita, yang membaca turut mempunyai cara dan kefahaman mereka.Tapi, kadang-kadang, menjadi tukang komen perlulah wajar bila mengomen.Sudahlah menggunakan identiti sebagai anonymous, pulak tu, mengomen, memang dush menusuk kalbu yang paling dalam!Haha!Tapi takpa, akak redha, mana baik kita ambil, mana salah akak betulkan.Thank you.Kerana komen adalah nadi blog bagi akak. :)

Paling kontroversi, ada jugak blogger yang sanggup gaduh-gaduh sambil buat entry berbalas, iaitu kau kutuk aku, aku kutuk kau.Hoho!Panas,bertambah dahsyat!Takut bila baca.Takpa lah, dorang punya blog, dah itu gaya mereka, suka hati mereka lah.Bagi I,tak perlu lah macam tu.Kitakan sama-sama kongsi hobi iaitu menulis.Jadi tulislah sesuatu yang bermanfaat hatta benda tu sekecil zarah, tapi kalau bermanfaat, insyaAllah, ada berkatnya penulisan kita.Kan?

Oke lah.Sampai sini je sesi perah otak.Mata akak dah nampak bintang-bintang.Laptop pulak dah kelihatan seperti ada tiga didepan mata sambil menari-nari.Haha!

Jumpa lagi, Happy blogging! :)


p/s: jangan lah sampai tension macam gambar ihsan dari abang google di atas :)

Surat Cinta

Assalamualaikum :)

Sekarang dah pukul 1.08am masa mula-mula aku start menaip.Ceh, dah lewat malam still tak dapat lelap.Ye la, petang tadi aku tertidur didorong suasana sejuk yang amat lagi nyaman.Dah dua hari hujan tak henti-henti.So sangat la best :).Naib baik esok takda kelas, dapat la mencari idea untuk menulis hari ini.Anyway, hari ni dah masuk 1 Feb 2011.Cepat betul masa berlalu.Pejam celik pejam celik dah masuk bulan kedua.Yaw!

Memandangkan sekarang dah masuk bulan feb, jadi ini bermakna sem juga bakal tamat.Macam best kan?Tapi kenapa aku rasa macam sedih pulak nak habis sem ni.Macam ada sesuatu yang tertinggal dan tak terlaksana oleh aku.Jadi dengan itu, setelah dua minggu aku berfikir dan membuat perancangan, akhirnya, semalam siaplah satu surat cinta yang ditaip penuh kasih sayang yang melimpah ruah buat seseorang yang aku rasa aku banyak terhutang tanggungjawab.Semoga dengan kehadiran surat cinta itu nanti, dia tak slah faham dengan niat aku yang baik :) InsyaAllah, kalau kita ikhlas, Allah akan permudahkan jalan kita.Kan?

Jadi sehingga pukul berapa entah,sambil-sambil berfacebooking, aku menaip surat dengan penuh hemat agar penulisan dan penyampaian aku mudah difahami.Hehe!Amin.Sayang kot kalau dia tak faham apa yang aku cuba nak sampaikan.

Korang pernah dapat tak surat cinta?Tak kisahlah daripada siapa-siapa pun.Kalau budak U aku, surat cinta juga boleh datang dari pak guard yang bermaksud "surat saman".Haha!Susah nak definisikan apa itu surat cinta.Boleh jadi boyfriend hantar kepada girlfriend and vice versa, kawan kepada kawan dan sebagainya :) Dan akak nak hantar kepada seseorang yang sangat akak terhutang tanggungjawab.Hehe!teka jangan tak teka.Semalam kat facebook pun sibuk dorang nak sama surat cinta.Haha!Bukan ank berteka-teki, tapi akak tak mau lah ada orang yang berharap.Haha!Oke, sumpah nak muntah.Bukan surat "cinta" itu.Tapi lebih kepada tanggungjawab :)

Lagipun, tujuan aku tulis surat cinta ini, supaya dia tak jauh dari aku.Tak jauh daripada daripada benda tak sepatutnya :) Aku berharap dan berdoa macam tu.Sebelum sem ini tamat, aku pasti akan selitkan surat itu kepadanya.Dear darlingssss, please understand it.The truth that Ican't tell you face to face.I'm not such a brave as my writing.Sorry babies :) See ya another 7 months.And please do feel that you are being appreciated with that letter :) Because I love you, so that I wrote it down!And dear darlings, walaupun medan magnet menolak kehadiran aku disisi kalian, tapi momentum cinta ku pada kalian tidak bisa menghalang dari surat itu sampai kepada mu :)

Readers, with bless, pray for me and my darlings :) Thank You!Happy blogging!


p/s: sedang berfikir macam mana nak menghadapi situasi selepas surat itu sampai ke tangan mereka :S

Sunday, January 30, 2011

Sayang




Ini bukan nak ucap hari raya :P
tapi ni je gambar yang ada dalam laptop.
yang lain dalam hd.malas nak ambil :)
Assalamualaikum.

Dalam hidup ini, tiada siapa yang lebih penting melainkan keluarga.Hidup kita hanya bergantung dengan keluarga.Impian, cita-cita, harapan, doa dan sokongan semuanya dari keluarga.Bukan maksud aku Allah dibelakangkan.TIDAK.Selepas Allah dan Rasul, keluarga pasti menjadi keutamaan kita.Yang mana, tanpa keluarga, hilanglah punca dalam hidup kita.

Contoh orang yang mempunyai masalah keluarga, pasti dia rasa kehilangan dan hilang tempat bergantung dan seterusnya mendorong ke jalan kemungkaran.Bagi yang punya akal panjang, pasti mencari kebenaran.Tapi kalau dikira peratus, memang sikit.Selebihnya membuat halaun masing-masing mengikut dorongan hawa nafsu.

Bila tiada siapa disisi, walaupun tiada keluarga, jangan lupa Allah sentiasa bersama kita tanpa hilang walau sesaat.Tapi, itulah kepentingan hidup.Kalau mereka keseorangan, pasti hilang tanpa arah.Aku mohon diberi kebahagiaan,keharmonian dalam keluarga, kasih sayang berpanjangan demi bonda dan ayahanda tercinta.Tika hidup dimamah usia, mata mulai kabur,kudrat kian hilang, aku mohon Ya Allah, berikan mereka hidup yang bahagia di dunia dan akhirat.Berikan mereka sakinah didunia mahupun akhirat yang kekal.Mahabbahkan kami adik-beradik,supaya mampu mendoakan orang tua kami.






Sunday, January 23, 2011

Saya bukan seorang HERO

Assalamualaikum :)

Boleh tak aku cakap "saya bukan hero"?Bukanlah selalu, tapi untuk kadang-kadang aku bukan lah hero.Aku juga punya keinginan untuk melakukan kerja aku.Aku bukan mengelak.Tapi kadang-kadang aku memang tak tahu macam mana nak tolong korang.

Ni bab paling aku tak suka(touching).Aku tak kisah berapa juta soalan pun kau bagi aku, sebagai seorang yang sangat pendengar dan juga sangat susah untuk berkata tidak, aku pasti akan menolong sedaya upaya dengan kudrat dan pengetahuan yang diberi.Masalahnya, bila kau tanya aku soalan, kau serahkan bulat-bulat soalan itu untuk aku selesaikan.Walhal, aku juga macam kau.Aku pun bukan pandai sangat.Aku cuma diberi kelebihan sebab aku suka tengok contoh orang, jadi aku ada idea.Tapi bila buat, ada je error.So jum lah buat sama-sama dengan aku. Nerd nya aku asyik mengalah dengan orang.Bukan tak ikhlas, tapi janganlah sampai serah kerja bulat-bulat.Pelik bukan?


Ada lagi, aku paling tak suka orang lepak-lepak bilik aku lama-lama.Walaupun aku bukan ulat buku yang selalu mengadap buku, tapi aku sangat tak suka bila aku nak beraktivi dalam "bilik aku SENDIRI" orang datang lepak-lepak, borak-borak kosong lama-lama.Aku ada benda nak buat.Aku hanya akan buat kerja bila takda orang sebab bila ada orang takkan aku nak buat kerja sendiri tanpa layan korang?aku masih punya adab tatasusila.Aku hormat kau, kau pun hormat lah aku(aci ke buat permintaan ni? :P) Aku bukan hero yang sentiasa menyenangkan.Maafkan aku kawan.

Bercakap soal adab, aku sangat menjaga perilaku.Sebab ummi aku selalu cakap, macam mana perangai kita kat rumah, macam tu jugaklah perangai kita kat luar.Bukan nak suruh orang impress dekat kita, tapi seboleh-bolehnya, bila beradab, orang pun akan suka kita.Pertama, aku tak suka tutup pintu kuat-kuat,ambil barang hempas-hempas,tarik kerusi kuat-kuat, aku sangat takut orang terganggu.Bila aku tak suka, tak semestinya orang lain suka kan?Itu lumrah, selagi aku dapat tahan, aku tahan.Kedua, aku tak pasang lagu kuat-kuat.Kalau aku pasang kuat-kuat maknanya aku balas apa yang korang buat.Itu tanda aku tak suka.Sebab aku tak buat benda yang aku tak suka apalagi yang mengganggu ketenteraman awam.Ketiga, kekemasan.Dulu budak-budak yelah kalau aku ni memang jenis bersepah.Dah besar panjang, takkan nak macam tu.Walaupun bilik aku takda penyapu, aku tetap sapu guna surat khabar dan lap debu guna tisu lembab yang aku beli untuk muka.(lantai sama taraf dengan muka aku ke?erk.mahal den boli.)Bukanlah nak cerewet kan?Huhu!

Memandnangkan sem ni aku memang free sangat-sangat, jadi baju-baju aku basuh tangan.Kalau dulu,hujung minggu masuk mesin basuh.Baju kurung yang kain sensitif je aku basuh tangan.Kalau tak belasah je masuk mesin basuh.Berjuta kali ummi marah pun, aku dah terbiasa :).Tapi itu dulu, sekarang dah bagus, basuh guna tangan.Masalahnya, ada kadang-kadang aku terpaksa kosongkan tempat mencuci sebab dorang suka penuhkan baldi rendam baju dorang.Aku nak membilas macam mana?Lepas tu kena angkat balik, takut dorang marah letak baldi dorang kat bawah.Haiya.Aku bukan hero.Takpa, lepas ni aku pakai uniform pekerja am, so korang takleh marah dah kalau aku alihkan. :P

Dan akhir sekali, aku paling tak suka berkongsi tempat simpan barang.Maaf sangat-sangat.Bukan malas nak tolong, tapi rimas.Ingat aku kuli ke nak bawak kehulu-kehilir barang kau?Biasanya perkara ni jadi time nak window shopping ataupun kuar jalan.Biasalah, dalam handbag aku semua ada.Tisu,pen, moisturizer lip or face, tisu lembab untuk memudahkan before wuduk, payung(kalau ingat) dan macam-macam lagi.So sangat beratlah handbag aku tu.So aku sangat tak suka orang nak tumpang-tumpang barang dalam handbag aku.Lepas tu, time kau nak bayar duk mintak dengan aku barang kau.Aww, sangat tak cool aku masa tu.Itu baru handbag, satu lagi aku suak kumpul paper bag yang lawa-lawa lagi comel itu.Kalau aku boleh korbankan duit untuk beli paper bags tersebut untuk letak barang aku, asal kau suka-suka hati nak tumpang?Kalau malu beli barang yang bagi plastik warna-warni tu, lain kali beli paper bag sendiri.Aku pun nak letak barang aku.Then kau suka-suka hati nak menambah berat barang aku?Erkk.Lagi aku anmpak tak cool amcam mak-mak bawak barang banyak.Kau nak jaga imej, jangan rosakkan imej aku dengan menjadi superhero kau.Tak cool oke? :P


Maafkan aku kerana terlebih emo untuk entry kali ini.Bukan apa.Kadang-kadang kita tak mampu nak penuhi kehendak semua orang.Memandangkan aku bukan jenis berani berterus-terang yang aku tak suka demi menjaga air muka kau, kau dan kau, dan juga persahabatan kita, aku tulis la kat sini.Maaf ya.



Thursday, January 20, 2011

Sindir Menyindir

Assalamualaikum :)

Diriwayatkan daripada Anas bin Malik r.a katanya: Sesungguhnya
Rasulullah s.a.w bersabda: Janganlah kamu saling benci membenci, dengki
mendengki dan sindir menyindir. Jadilah kamu sebagai hamba-hamba Allah
yang bersaudara. Haram seseorang Muslim berkelahi dengan saudaranya
lebih dari tiga hari lamanya. [Bukhari & Muslim]

Diriwayatkan daripada Abu Hurairah r.a katanya Sesungguhnya Rasulullah
s.a.w bersabda: Janganlah kamu berbicara dengan ucapan yang buruk,
janganlah kamu sindir menyindir, janganlah kamu memperdengarkan khabar
orang lain dan janganlah sebahagian kamu menjual atas jualan sebahagian
yang lain. Sementara itu, jadilah kamu sebagai hamba-hamba Allah yang
bersaudara. [Bukhari & Muslim]

Diriwayatkan daripada Abu Ayub al-Ansari r.a katanya: Sesungguhnya
Rasulullah s.a.w bersabda: Haram bagi seseorang muslim berkelahi dengan
saudaranya lebih dari tiga malam, apabila keduanya bertemu saling
memalingkan mukanya. Sementara itu, yang terbaik di antara keduanya
adalah mereka yang mula mengucapkan salam. [Bukhari & Muslim]

Apa yang kita faham tentang budaya sindir -menyindir ni?Aku rasa zaman sekarang orang dah terbiasa sangat dengan budaya ni.Dari dulu sindir-menyindir seolah-olah sinonim dengan kita.Aku juga kadang-kadang menggunakan sindiran dalam penulisan.Tapi boleh ke nak menyindir kalau tak bersebab?Atau sekadar menyakitkan hati satu sama lain?Erk.Jum muhasabah!

Apa yang kita dapat simpulkan daripada hadis-hadis di atas ialah:
  • Jangan membenci antara satu sama lain
  • Jangan sindir-menyindir
  • Menggunakan perkataan yang baik apabila berkata-kata
  • Tidak menghebahkan perkara-perkara buruk seseorang
  • Tidak mengambil kesempatan keatas perniagaan orang lain
  • Tidak bergaduh sesama sendiri melebihi 3 hari
  • Sentiasa berkehendak menjadi orang yang pertama dalam mengucap salam
Jelas sudah daripada hadis-hadis tersebut, jadi kenapa kita nak membudayakan sindir-menyindir kan?Mungkin ada hati-hati yang keras, bila kita menegur secara berlembut mereka kurang untuk menerimanya, kerana sindir-menyindir adalah menggunakan ayat disebalik perbuatan mereka kadang-kadang mampu buat mereka sedar akan kesalahan mereka.ini semua bergantung kepasa individu macam mana nak mengaplikasikan nasihat tu kepada seseorang.

Kita dijadikan Allah bukan untuk dipersiakan.Tergalas dibahu kita satu tanggungjawab besar iaitu menjadi seorang khalifah yang mampu memakmurkan dunia.Kenapa?Kita dikurniakan akal untuk berfikir dan bertindak waras dalam setiap hal dan tindakan.Mana mungkin kita persiakan kewarasan yang dianugerahkan bukan?

Apa guna menyakiti satu sama lain?Lebih-lebih lagi dengan lidah.Sebab lidah lebih tajam daripada pedang.Mampu menghiris hati manusia hanya dengan berkata-kata.bisa bukan?Berapa ramai yang sudah berpecah belah hanya kerana kata-kata yang menyakitkan?Bak kata pepatah "Kerana pulut santan binasa, kerana mulut, badan binasa" Mampu merosakkan institusi kekeluargaan, persahabatan dan rakan sekerja.Wah, hebat betul mainan lidah kita.

Akhir sekali,maafkan kalau sebelum ini aku pernah menyakiti kalian.Mahupun dari sudut bicara ataupun penulisan. :) Sentiasa membersihkan hati, memelihara lisan dan berfikir sebelum bertindak.

Ini video dari rancangan Oh Yeah!Dimana Prof Sir Tap Hatemaknak mengatakan kita patut mengamalkan budaya sindir menyindir untuk jaga perhubungan sesama kita.Erk.Tak apa.Yang mana baik kita ambil, yang mana buruk, kita tinggalkan.Kerana realitinya bukan macam apa yang dikatakan.Lebih banyak pergaduhan.Itu sabda Nabi Muhammad, bukan aku.Jum tengok video ni :)


"Mata keatas, tangan ke bahu"

DANIEL ADIE GIVEAWAY: Diary Motivation 2011


Assalamualaikum :)

Anyway ni first time join Give Away ni.Dulu aku dah pernah mention dalam entry silent reader pasal giveaway ni kan.Akhir sekali, aku join sebab telah di tagged oleh rakan blogger.

Pemilik blogger ini bernama Daniel Adie.Dia buat contest ni sebab dia nak share this special diary.Memandangkan aku memang suka diary, so aku rasa, boleh lah aku join contest sulong ini.Takut-takutlah bertuah, boleh lah jugak menang.Dapat lah hadiah special dari Daniel Adie ni.:)

Contest ni akan berakhir pada 27 January 2011. So aku nak tagged Raji dan Mr. Right~

Nak join sila klik SINI :)








 

Blog Template by YummyLolly.com - Header made with PS brushes by gvalkyrie.deviantart.com