Monday, March 7, 2011

Si Tanggang dan Batu Belah Batu Bertangkup


Assalamualaikum. :)

Selamat Pagi (sekarang:10.28am) dan petang dan malam bagi yang baca selain dari waktu pagi :) Apa mimpi aku pagi-pagi cakap pasal Si tanggang dan batu belah batu bertangkup ni?Saja, tadi aku belek album family masa kecik-kecik.Gambar brutal aku masa kecik-kecik.Hari tu pun ada berbual dengan kakak aku pasal ni masa duk imbau zaman kecik-kecik.Tiba-tiba aku teringat yang dulu mak aku selalu ceritakan kami sebuah or dua buah cerita pengajaran."Bedtime Stories" orang putih kata.Hoho!




Dulu kami tidur ramai-ramai dengan adik -beradik kecuali adik aku yang bongsu tidur dengan parents aku.Tapi bila dah dekat waktu tidur, ramai-ramai duk bertenggek atas katil ummi aku sambil dengan cerita.Kitorang selalu dengar cerita sedih je.Hehe.Mak aku peminat cerita si tanggang dan batu belah batu bertangkup.Ni memang cerita kegemaran mak aku.




Kami empat orang baring tepi ummi aku sambil dengar cerita dia.Kalau bercerita pasal batu belah bertangkup, mau menangis kami dengar.Si pencerita pun turut menangis sama.Mungkin si bonda didorong perasaan rindu dengan arwah mak dia.Mak aku anak yatim dari darjah 4 lagi.Tambahan pulak masa darjah 3 mak dia dirawat jauh dari tempat dorang tinggal.So setahun mereka tak bersua.Macam tu la kot cerita mak aku.Dah lupa.Huhu!Jadi kami adik beradik selalu dengar dua cerita ni before masuk tidur.Pernah la jugak dua tiga kali pasal benda lain.Si kancil pun ada.Memang melayu betul cerita mak aku.Dongeng tapi penuh pengajaran :)

Habis je cerita, mak aku mesti tambah dengan cerita zaman kanak-kanak dia.Betapa dia cuba membenihkan rasa syukur kepada kami sebab hidup kami sangat la mewah berbandng mak aku dan ayah aku masa kecil-kecil.Mak aku kata; "walaupun masa dulu dan zaman sekarang memang berbeza sebab sekarang dah moden, tapi ambil lah yang susah supaya kita selalu bersyukur dan beringat." Betul-betul-betul.

Bila dah selesai cerita, masing-masing bawak diri masuk tidur kat bilik kami ataupun tidur je depan tv secara berjemaah.Hehe!Kecik-kecik dulu, a single bed can be three of us on it every night.Kecik nya kami time tu.Sekarang, double bed tu, nak kongsi tiga orang, mesti banyak songeh.Tak muat la, lemas la, panas la.Haha!Rindu zaman kecik-kecik :)

Oke la.Sampai sini je.Nak menonton Imam Muda 2010[ulangan :)]Sejuk hati weh! :)

P/s: Korang takda ke kenangan macam ni masa kecik.Kot-kot la taste mak kita sama.Suka cerita si tanggang and batu belah batu bertangkup.

21 comments:

Cekodok said...

nti gua nak baca kisah nabi ke.. kisah sahabat ke.. ngeee.. bagus2..

EidaAz said...

cekodok::
hoho :D

nanti bleh pesan kat mak bacakan cerita2 sirah pulak :")

Novelgurl said...

Salam..ala..x de pun mak sy cite..coleteh ad la..ngee~

KUREKURE COMEL said...

atok mina rajin cerita....best...
rindu kat atok....kalau atok cerita..
sure ktorng adik beradik siap ternganga mulut lg tu...hehehe...



rindu kan zaman knk2...huhuhu...

EidaAz said...

novelgurl::hehehe!mesti mak awak sibuk dengan kerja...hehe!

EidaAz said...

mina::u untung....sempat dengan atok bercerita...anyway, you give me an idea to update my new entry :D teheee

cik nur said...

umi jarang cerita apa2 pn tapi nenek ada l jgak tapi cerita zaman jepun jer hehe

najwa said...

nanti sy dtg blk awk, awk ceta kat sy plak aw.. haha

ammira azmi said...

sekarang ida la amek space besar.
mencik ai.
terpenyek sume orang!
hoho~

ïêmå å¢klê§ said...

kalau iema ayah iema suka bercerita tapi xde la cite time nk tido..

cite dok sja2..

Raji berkata said...

wahhh bestnyer
dah lama tak dgr bedtime story owh
kecik2 dlu memang best ^^

EidaAz said...

cik nur:: hoho! i takda atuk or nenek... :D

EidaAz said...

sara:: kau memang selalu apa dengar bedtime story dari aku...macam2 aku duk cite kat kau... :P

EidaAz said...

kak long:: haha.. kak long dengan yoyok yang tidur makin space...

EidaAz said...

iema:: hehe..at least ada cerita :D maknanya, kualiti bersama keluarga itu ada :D

EidaAz said...

raji:: eheh..aku lagi lama tak nampak kau... :D sekarang pun kau kecik apa :D

anamizu said...

aah kalo kisah2 nabi & sahabat2 kurang jd bedtime story ^^

Sharienz Sz said...

erm..bestnye bertenggek atas ktl smbil dengar cerita :)

EidaAz said...

anamizu:: hehe..lepas ni kita la buat untuk anak2 ^_________^

EidaAz said...

sharienz:: best sangat-sangat >_< da besar-besar, takda yang nak cerita lagi ^^

awEEN said...

hehe..skrg ni dah jadik turn saye plak cite psl zmn kck2 saye pd sepupu2 kecit...xabis2 cite kt dorang hikayat sang kancil..siap suh dorg tgk vdeo lg..bile saye sndiri tgk vdeo tu rase retro sgt hahahaa...

 

Blog Template by YummyLolly.com - Header made with PS brushes by gvalkyrie.deviantart.com