Monday, March 9, 2009

diriku!~

10 mac~esok saya akan amek test JPJ.aiyo,sangat berdebar.bukan apa,saya mmg darah gemuruh sikit.pre-test pn macam apa je takut..apa lagi test yang betol2~apa2 pun doa kan saya lulus dengan cemerlang sbb xnak repeat nanti kena bayar lagi.tak suka..ni pun da gelabah macam apa je.(waaaa,,T_T).akhirnya saya akan tinggal kan juga tempat memandu yg sgt bersejarah tu,sebabnya kat situ la macam2 da jadi(sapa2 yg tau senyap je,oke?)Thanx GOD~rakan2 yang selalu support saya tu,tq sangat2.saya sayang korang sangat2.thx sbb mesej2 saya and bagi kata2 semangat sebab korang memang sangat kenal sayya yang penakut ni kan?ngee,insyaAllah saya buat elok2 esok.xnak nervous2 macam pesan korang.10kawan mesej ucap buat baik2 esok.oke,tq sangat2.so,sapa2 lagi nak mesej saya?silakan.hoho!saya menanti dengan penuh debaran(hahaha).

12 mac~result2...ouh,saya sangat takut juga!~kalo result xsebagus kak long saya,jangan marah ye ummi and ayah.isk3!harap yang terbaik je.tawakal je la skang ni.huhu,takut2.so saya akan menyepi lepas result.hp pn akan di off buat masa yang lama.so,dont miss me!hahaha~doakan result saya bagus oke?

AWAY~ye,saya akan menyepikan diri buat masa sekarang.kenapa?jiwa saya tak tenteram la skang ni.2 hari penting dalam seminggu.aiyo,sangat runsing.post ini mungkin akan jadi sangat panjang.haha,macam tinggal wasiat la(Ya Allah,kalo mati,matikan aku dalam iman).AMIN~bukan apa,kadang2 kita perlu masa untuk muhasabah diri kita.manusia akhir zaman,macam ni la.diduga dengan cubaan kecil pun da kelam kabut.nafsu amarah,nafsu kebendaan,nafsu darjat..macam2 la.saya bercakap on behalf of myself.itulah saya.kadang2 kita xfikir,macam mana orang susah yang lain yang diuji dengan bermacam2 dugaan,tapi dorang tetap teguh dan yakin dengan Allah.so wahai manusia,kesabaran adalah separuh dari iman.jangan dilayan nafsu2 yang datang tu.LAWAN!!~(ada kaitan ni walaupun macam tak jelas.biar saya sorang je yang paham)

em,ni nak kongsi satu cerita dari kawan saya.sayya bukan nak membuka aib,sekadar peringatan untuk kita semua.

**kisahnya macam ni.abang kepada kawan saya ni boleh diketegorikan sebagai hamba Allah yang alim.dia hafiz dan sangat nampak baik luar dan dalam termasuk pemakaian.ye!xdapat nak nafi.tapi isterinya seorang gadis yyang biasa.bukan la tidak menutup aurat,tapi bukan jenis yang sama macam abangnya.bagi saya(pandangan aku,so jangan sibuk,ngee)kalo lelaki tu orang baik,carilah isteri yang sama dengannya,yyang bertudung labuh,yang tahu apa itu aurat,apa itu batas supaya tidak timbul kekecohan.supaya bersefahaman.sekarang si suami tengah gundah,ye la,berdakwah sana sini,tapi isteri xmampu dididik dengan sempurna.si isteri pakai seluar jeans bertudung nipis sedangkan suami berjubah,berkopiah.Ya Allah.siapa yang salah ni?keluarga si isteri pun macam sosial.ye la,masa bekenalan dulu,si gadis cakap nak suami alim supaya dapat bimbing,tapi bila sisuami cakap,tegur,si isteri kata si suami xmampu terima dia apa adanya dia.macam mana tu?kesian nampak kawan ku itu.turut tempias dengan masalah abangnya.sebab tu la,cintai Allah,maka Allah akan menemukanmu dengan orang2 yang mencintaiNya juga.kalo bleh la,lelaki baik2 diluar sana,carilah isteri yang sama pandangan nya dengan anda.ye?si perempuan juga begitu.LELAKI YANG BAIK UNTUK PEREMPUAN YANG BAIK.PEREMPUAN YANG BAIK UNTUK LELAKI YANG BAIK.fikir2kan lah.jangan jadikan paras rupa sebagai ukuran.kalo dapat yg baik atau cantik anggaplah itu sebagai rezeki dari Allah.nilailah hati budi dan kecantikan dalaman dan cintaNya kepada Allah.carilah orang yg bila kita lihat,cakap dengan dia,akan mengingati kita kepada Allah.ALLAHU AKBAR!(hehe,maaf la,malas nak cakap panjang2 sbb nanti xlarat pulak nak baca kan?)

so,saya akan away untuk beberapa ketika(xsure berapa lama).hoho!mencari waktu untuk membetulkan kelemahan diri dan memberi ruang kepada hati yang kadang2 keliru dengan cubaan yang datang.biasalah,saya hanya insan lemah yang masih mencari hala tuju hidup yang sebenar.Hamba Allah yang polos,yang kadang2 leka dengan nikmat Allah.Ya Allah...so,kalo ada apa2,rindu ke,apa ke,,korang boleh la mesej or pm kat ym coz ym saya selalu IM MOBILE..kalo kredit banyak saya balas.kalo tak banyak,paham2 la.30sen per sms kalo reply ke ym.hoho!apa2 pun sabarla menanti kemunculan saya(ada ke yang menanti?hoho)

ini buat sahabat2 yang sangat disayangi,wani,ilah,ain,zana,along,ceraf,hanif,arep,aini,aisyah,nor,intan,baini,nik,ise,apih, and awak thanx atas semua nasihat2 yang dikongsi bersama.juga buat rakan2 republic~

arep even aku baru kenal ko,tapi ko tetap kawan baik aku!thx sbb ko slalu jgk bagi nasihat.thx sal muslimah info(pic 2)

awak,terima kasih sebab walaupun baru je kenal tapi nasihat awak sangat memberi kesan,thanx sebab malam tu sanggup dengar story saya yang panjang dan repekan saya yang berjela.thx sebab ajar saya pasal hernia tu saya pun da ajar dekat adik kawan baik saya sal hernia(dia ada hernia).thx sebab nasihat2 yang membina.

wani,ilah,ain,zana and along,korrang kawan memang aku yang paling aku sayang.sebab korang selalu ada jatuh bangunnya aku!sayang xterkata~11tahun kita bersama..

aini,aisyah,nor,intan,baini,nik,ceraf,hanif,ise and apih,guys,korang memang sahabat aku yang aku sayang juga.terima kasih sebab korang selalu jadikan aku sebagai tempat luahan masalah korang,walaupun aku bukan penasihat yang baik.apih,walaupun mu suka buli aku,tapi mu mmg THE ROCK sbbnya mu la punca aku trauma dengan laki tengah marah!hoho~

rakan republic.../me sayyang korang!


dah tak tau nak cakap apa.haha.aku cam emo pulak,macam la lama sangat nak tinggalkan dunia internet.haha!cuma kadang2 kita perlu jugak beri penghargaan buat kawan tersayang.hahaha!~

sampai sini saja,da lewat.nak tido untuk test esok!~salam~

2 comments:

NurAreefah said...

/me sayang eida.. =)

hurm, semoga ketenangan sentiasa menyelubungi dirimu..
n pasal story tu, mungkin si fulan tu berniat nak didik isteri die tapi dia tak sangka lak isteri dia tuh susah nak terima teguran..
papepun sama2 la kita doa moga isteri dia dapat hidayah n mereka bahagia..
aku yakin isteri die akan dapat berubah, as u told perempuan baek untuk laki baek..
maaf untuk pendapat ni..

eida said...

ye2..aku terbuka menerima pandangan kau areefah~

hehe,thx sbb membacanya!~

 

Blog Template by YummyLolly.com - Header made with PS brushes by gvalkyrie.deviantart.com