Sunday, April 19, 2009

nifaq, tahukah anda?

semalam aku baca satu artikel berkaitan dosa besar.baca dan baca lagi sehinggalah aku jumpa satu perkataan dan perasaan ingin tahu begitu membuak2.aku membelek satu persatu buku yang aku ada sehinggalah aku rasa aku tak mampu nak cari lagi.
blogger-emoticon.blogspot.com
cess.dan dalam mindaku mula la menerawang nama2 yang mungkin bisa membantu aku.
dia memang dapat membantu aku walaupun aku hanya mendapat jawapan darinya pada pukul 3.06pg.
OMG,nasib baik la tak tidur lagi semalam.

Info tentang NIFAQ: sifat dan amaalan yang dilahirkan seseorang pada zahirnya tetapi dalam hatinya tidak demikian. Maksudnya, jika dalam hati seseorang itu tidak ada unsur menafikan iman, maka perkara itu tidak jadi kufur dan sebaliknya.

Aku search la nifaq dekat google.salah satu nifaq besar ialah merasa senang akan kekalahan Islam atau membenci kemenangan agamanya.

Peringatan disini ialah,orang yang melakukan nifaq besar ini, azabnya lebih seksa dari orang kafir.

Jadi sebenarnya,nifaq menurut syara ialah, menampakkan Islam dan kebaikkan tetapi meyembunyikan kekufuran dan kejahatan.(berpura-pura)

Oke,ni info tambahan dari aiman:

nifaq darisegi bahasa ialah terowong
(نفق)

istilahnye cmtu la..

firman Allah: inna munafiqina fi darqi asfari minan nar..

mafhumnye, org munafiq ni tmptnye di neraka paling bawah sekali.

ade riwayat yg mengatakan neraka bawah skli tu yg paling sejuk skali shinggakan manusia x thn duk dlm tu.
ade riwayat lain yg mengaatekan pulak panas..

wallahualam
xtahu mana satu..

nauzubillahi min zalik!!

Ya Allah,semoga kita tidak tergolong dalam golongan itu.NIAT sangat penting dalam erti kata lain.

Renung-renungkanlah dan selamat beramal blogger-emoticon.blogspot.com

______________________________________________________________________

Dan ini khas buat Izzat Muhammad Bin Azmi

mesej **Kak..sruh ayah bwak bju MSSM wrna oren n bju putih lengan panjang..bwk 100+ 2 btol**
From: AA Izzat
19 April 2009 9:58pm

Esok ada perlawanan tenis. So bro, good luck ya. Misi kali ni pastikan single menang. Double dah biasa menang.

Berusaha ya!blogger-emoticon.blogspot.com

And ya, kali ini kakak dan yoyok akan pergi menonton perlawanan anda dan menyokong anda dan mendoakan kejayaan anda. Semangat!
blogger-emoticon.blogspot.com


8 comments:

ArM said...

post prtame yg dipenuhi ngan emot...lolz~
btw, nifaq mmg ssh nk diksn...huhu...

Anonymous said...

salam..
sma ngn munafiq la ye??

eida said...

ia..sbb tu lah bahayanya nifaq..
actually,aku dah penah tau pasal ni cuma aku baru tau istilah NIFAQ je..
hoho..so,aku xnak lupa lagi jadinya aku post kat sini..:P

______________________________________

anonymous-yupp..nifaq ialah munafik sbb dorg berpura2 baik dan berniat nak menunjuk2,maknanya NIAT dorg xbaik.. sbb itu niat tu penting..

a i m a n said...

nifaq darisegi bahasa ialah terowong
(نفق)

istilahnye cmtu la..

firman Allah: inna munafiqina fi darqi asfari minan nar..

mafhumnye, org munafiq ni tmptnye di neraka paling bawah sekali.

ade riwayat yg mengatakan neraka bawah skli tu yg paling sejuk skali shinggakan manusia x thn duk dlm tu.
ade riwayat lain yg mengaatekan pulak panas..

wallahualam
xtahu mana satu..

nauzubillahi min zalik!!

eida said...

ouh ya..
lupa nak letak dari segi bahasa..

mekasih,info anda akan ditambah :D

a i m a n said...

cik eida

hehe..
copy bulat2..

oke2 xpe2..
selamat mengepost~
thumbs up

eida said...

HOHOHO!
senang lagi mudah bila copy bulat2 :P

thx :D

Fasya fairuz said...

bagus citer munafik tu,sejak aku tgk citer tu,aku ambil tahu dgn lagi mendalam dari Al-quran..termasuk nifaq,dlm Al-Quran tafsir aku jumpa..kebetulan pulak Tahun ni aku form4,ada tajuk perkara2 membatalkan iman plak tu..bagus kau buat journal macam ni..tahniah

 

Blog Template by YummyLolly.com - Header made with PS brushes by gvalkyrie.deviantart.com